Saamelaisten kansallispäivän kynnyksellä



Ensi viikolla, 6.2 on jälleen saamelaisten kansallispäivä. Lape-hankkeen saamenkielisten palveluiden kehittäjätyöntekijänä toivoisin, että saamelaisten kansallispäivä olisi joka päivä. Päivänä jolloin saamelaisia juhlitaan Euroopan ainoana alkuperäiskansana. Olen itse saamelainen, joka elää Inarissa vilkkainta lapsiperhearkea kahden saamenkielisen lapsen äitinä. Joka päivä luen ystävieni some-päivityksistä kuinka neuvola- ja kouluterveydenhoitajapalveluita tarjotaan suomenkielellä saamenkielisille lapsille. Kuinka neuvoloissa annetaan vanhemmille väärää tietoa kaksikielisyydestä ja kuinka perheet eivät saa tukea perheen kaksikielisyydessä. Neuvoloissa saamenkielisiä neuvolamateriaaleja mm. neuvolatestejä ei ole olemassa. Eli saamenkielinen lapsi on testattu suomenkielisellä Lene-testillä. Tuloksen voi arvata. Kirjaimellisesti. Tiedän myös omasta kokemuksestani, että saamenkielisille lapsi- ja perhepalveluille on todellakin huutava pula.

Pohjoissaamenkielinen neuvolatyöntekijä voi löytyä Inarin naapurikunnasta Utsjoelta, mutta 260km edestakaisen neuvolamatkan päässä. Tämä voi haastaa innokkuutta omankielisten palveluiden käyttöön. Neuvolapalveluthan mielletään usein lähipalveluksi. Saamelaisittain kaikkia onkin isoa, jopa välimatkat neuvolaan. Inarin kunnassa sitä vastoin saamenkielisiä neuvolatyöntekijöitä ei ole saatavilla millään kolmella Inarissa puhutulla saamenkielellä. Työsarkaa siis riittää.

Lapin Lape-hanke on ainoa hanke jossa saamenkieliset palvelut on huomioitu omana osa-alueena hankkeessa. Lape-hankkeen osa-alueessa tavoitteenani onkin vahvistaa ja edistää aivan perustason saamenkielisiä neuvolapalveluita, kaksikielisyysohjausta sekä vahvistaa saamenkielisten neuvolamateriaalien saatavuutta.  Eli työsarkaa riittää vielä seuraaviinkin hankkeisiin.

Hyvää tulevaa saamelaisten kansallispäivää! Buori sámiid álbmotbeaivvi! Šiõǥǥ säʹmmlai meersažpeeiʹv! Pyeri säämi aalmugpeeivi! Olkoon se parempi vuosi saamelaisille ja saamenkielisille neuvolapalveluille.

Lape-hankkeen saamenkielisten palveluiden kehittäjätyöntekijä
Riitta Lehtola

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä muuttuu, mikä juurtuu? Tutkitun tiedon asema käytännön työssä

Parisuhde - elämää isompi suhde